Од утре ќе почне со работа работната група за минималната пензија

t

Работната група за измени или ново законско решение за пензиско и инвалидско осигурување за минимална пензија и социјални мерки за пензионерите со ниски пензии ќe почне со работа утре, најави министерката за  труд и социјална политикa Јованка Тренчевска.

-Ќе се разгледуваат сите пристигнати предлози од здруженија на пензионери, од иницијативни одбори на пензионери кои протестираат, Партија на пензионери и други чинители, изјави Тренчевска во гостување на МРТВ1 и посочи дека заклучоците на работната група ќе бидат доставени до Владата која ќе донесе конечна одлука.

Секоја политика која нема да биде добра и, како што рече, ќе оди на товар на буџетот на Фондот, ќе го зголеми дефицитот на пензискиот систем.

-Затоа сме насочени кон добри политики и мерки кои ќе го задржат пензискиот систем стабилен и за овие 336 000 пензионери и за идните генерации пензионери, истакна Тренчевска.

Министерката посочи дека ќе се креираат мерки во чиј фокус ќе бидат пензионерите со пониски пензии, како и оние кои живеат сами.

-Пензионерите да бидат спокојни, пензиите ќе продолжат да се исплаќаат редовно, секој први во месецот, порача Тренчевска.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Најниската пензија треба да биде 20.000 денари,…

Пензионерите револтирано реагираат дека зголемувањето на септемвриската…

Од 30 август започнува исплатата на августовските…

Од 30 август ќе почне исплатата на…

Добра вест за пензионерите: Еве кога ќе…

Владата на денешната седница ја усвои Информацијата…

Одлична вест за пензионерите: Од денес започнува…

Минатата недела на седница беше усвоена Информацијата…

Здравството нема да преживее ако лекарите се…

Професорката Марија Ралева од Катедрата за психијатрија…