Објавено на:

Победата на руската дипломатија го спаси светот од нykлеарни koнфликти

t

Изјавата на петте нуклеарни сили за почитување на договорот за спречување нуклеарна војна е успех на руската јавна дипломатија. Тоа може да придонесе за намалување на тензиите меѓу Западот од една страна и Москва и Пекинг од друга страна. Изјавата е првиот фундаментален чекор кон обезбедување на светот од опасноста од нуклеарни конфликти.
Поранешниот југословенски министер за надворешни работи Владислав Јовановиќ и политикологот Александар Павиќ ја оценуваат заедничката изјава на Русија, Франција, САД, Велика Британија и Кина за нивната посветеност на Договорот за неширење на нуклеарното оружје, како и нивната решеност да спроведат дијалог заснован на меѓусебно почитување и признавање на взаемните интереси потпишан на 3 јануари.

Според Јовановиќ, недостаток на изјавата е што другите нуклеарни сили – Индија, Пакистан, Израел, па дури и Северна Кореја – не се приклучија кон изјавата – веројатно се сметало дека државите потписнички ќе бидат континуирано одговорни за стабилен мир и безбедност во светот. Тоа се државите кои беа потписнички на договорот и пред оваа изјава, а со тоа и одреден степен на одговорност за светската безбедност, наведува нашиот соговорник.
„Веројатно може да се очекува дека во понатамошните фази на разработката на оваа принципиелна определба ќе бидат погодени и други земји кои во меѓувреме најдоа дека е неопходно да се обезбедат со сопственото нуклеарно оружје. Но, да го оставиме тоа. Засега ова е важно“, вели Јовановиќ.
Јовановиќ изјавата ја поврзува со предлозите што Русија ги испрати до САД, а кои меѓу другото предлагаат стабилизирање на меѓусебните односи преку осигурување од опасностите од употребата на нуклеарно оружје, кое постоело во времето на Студената војна. Меѓутоа, Соединетите Американски Држави постепено ги напуштаа и ги рушат овие принципи, верувајќи дека како единствена преостаната суперсила можат да се ослободат од обврските.

Денес, пак, ситуацијата е променета и има повеќе носители на политичка и воена моќ, а, според Јовановиќ, мора да се земе предвид дека бројот на земји кои имаат амбиција да поседуваат нуклеарно оружје постојано се зголемува.
„Затоа, овој договор е добра претпоставка, добро исполнет услов. Се очекува руско-американските билатерални разговори за отворените прашања, особено за зајакнување на контролата врз нуклеарните потенцијали, да донесат одредени резултати. Можеби не е конечен, но ќе го отвори процесот на решавање на прашањата едно по едно. Доколку успее во тоа, значително би ја подобрила атмосферата во билатералните односи меѓу Русија и Америка, а следствено на тоа и Русија и НАТО, и би отворил процес на своевидно раздвижување по големата тензија што ја предизвика офанзивната политика на САД и Тоа го направи НАТО веќе неколку години со своето проширување во правец на руските граници, а утре можеби и на границите на некои други земји“, објаснува Јовановиќ.

За Александар Павиќ симболично е значењето на изјавата на петте нуклеарни сили – неколку американски функционери ја споменаа можноста за избувнување на нуклеарен конфликт, а од САД се слушнаа дури и гласови дека оваа земја не треба да се откаже од правото на првиот нуклеарен удар. Во тој контекст, изјавата е добра и претставува победа на руската дипломатија.

Според Павиќ, Русија на иницијативата била охрабрена од англо-американската офанзива, на прво место од дипломатската – но, како што вели, делата кажуваат се – ќе се види дали изјавата ќе придонесе за намалување на тензиите.
Иако ова е руски дипломатски успех, бидејќи Москва успеа да ги собере сите пет постојани членки на Советот за безбедност околу изјавата, Павиќ изразува сомневање дека тоа ќе придонесе за намалување на тензиите и потсетува дека

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Лавров удри по ЕУ: Нацистите ќе влезат…

Шефот на европската дипломатија, Жозеп Борел, предлага…

Кадиров “воскресна”: Жив и здрав сум!

На официјалниот Телеграм канал на чеченскиот лидер,…

Шојгу: Односите помеѓу Иран и Русија достигнаа…

Односите помеѓу Иран и Русија достигнаа највисоко…

Мејер: САД, ЕУ и партнерите инвестираа милиони…

 Претставници на 36 јавни претпријатија од Скопскиот,…

Москва: Воените вежби на НАТО се подготовка…

Планираните воени вежби на НАТО во 2024…