Повеќе од 50 проценти од имотот на граѓаните е непријавен: Казните за даночна евазија се огромни – дали годинава ги исполнивте обрврските?

t

Граѓаните имаат обврска да го пријават својот имот во општината, а оние кои нема да го привајат својот имот ќе бидат соочени со oгромни парични казни.

Соогласно член 29 од Законот за даноци на имот секој сопственик на имот е должен да поднесе пријава за данок на имот со цел негово утврдување до општинската администрација.

Обрвска да поднесат даночна пријава имаат сите обврзници на данокот на имот односно сопственици, корисници или плодоуживатели на недвижниот имот и тоа земјоделски, градежни, шумски земјишта, пасишта, станбени згради, куќи или станови, деловни згради и деловни простории, административни згради и административни простории, згради и станови за одмор и рекреација, и други градежни објекти.

Согласно со член 90 од Законот за данок на имот, обврзниците кои нема да поднесат пријава со која ќе го пријават имотот кој го поседуваат, ќе се казнат со парична казна, и тоа за правните лица од 150.000 до 300.000 денари, за одговорното лице во правното лице од 40.000 до 50.000 денари, додека за физичките лица казната е од 5.000 до 10.000 денари.

Според неофицијални информации на Инфомакс повеќе од половина од имотот ширум Македонија е непријавен и не е оданочуван со што впрочем граѓаните се дел од даночна евазија за која како што напоменавме постојат големи казни.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Петровска: Протераните руски дипломати имале за цел да се мешаат…

Тројцата руски дипломати кои неодамна беа протерани…

Се гледа ракописот на итрецот од Горни…

„СДСМ и ДУИ се спремаат за опозиција…

Зголемено присуство на косовската полиција, ЕУЛЕКС и…

Поголем број возила на косовската полиција, на…

Медведев: Подготвени сме за конфликт со НАТО,…

Последните настани околу Украина ја оставаат Русија…

Видео: Ерменците бегаат од Нагорно-Карабах и се…

Километарска редица од автомобили снимил дрон во…