Објавено на:

Поранешниот помошник директор на полицијата за случајот со Данка Илиќ: Ова е најголемиот проблем на истрагата

t

Речиси цел месец стотици полицајци, жандарми и пожарникари ја „чешлаа“ околината на Бор во потрага по телото на двегодишната Данка Илиќ, која исчезна на 26 март во Бањско поле од дворот на семејната куќа. а за чие убиство беа уапсени работниците на ЈКП „Водовод“ Срѓан Јанковиќ и Дејан Драгијевиќ. Нема нови случувања во истрагата, а како што вели за Нова.рс Ѕвездан Радојковиќ, професор по кривично процесно право на Факултетот за деловни студии и право и поранешен помошник директор на полицијата, недостигот на официјални информации дал простор за разни претпоставки, претпоставки и теории на заговор.

Телото на двегодишната Данка се уште не е пронајдено, а досега се анализирани голем дел од ДНК трагите и на ниту една од нив се уште не е пронајдена биолошка трага од девојчето. Малку се најавите од надлежните органи за овој настан, а според Звездан Радојковиќ токму тоа е најголемиот проблем во случајот.

„Прво, имавме сознанија од јавноста за исчезнувањето на детето и спроведување на голема операција за негово пронаоѓање. Со текот на времето, и покрај општата потрага, детето не беше пронајдено, а во јавноста почнаа да се појавуваат првите различни верзии за настанот, како и сомнежите за него. Сега имаме информации од јавен карактер за надлежноста на конкретното обвинителство во врска со предметниот настан, односно настанот со смртта на девојчето. Ја имаме и квалификацијата на делото и идентитетот на дел од осомничените, од кои едниот ја кажа својата верзија за настаните и се верува дека го признал учеството во делото, додека другиот осомничен се брани молчејќи. Во меѓувреме, имаме и информации дека еден од приведените граѓани починал во полициските простории при ваквиот распит. После тоа од медиумите повторно дознаваме дека смртта на лицето била насилна. Сето ова создава конфузија во пошироката јавност. Отсуството на официјални информации создава амбиент во јавноста каде навистина не е јасно што всушност се случува овде“, вели нашиот соговорник.

Професорот по кривично право наведува дека од самиот почеток имало забележително отсуство на давање официјални информации и дека тоа морало да биде првиот потег на надлежните органи.

„Со предистражната и истражната постапка раководи надлежен јавен обвинител, кој требаше официјално да се огласи на самиот почеток, по исчезнувањето на девојчето, односно кога предметниот настан е оквалификуван како кривично дело за за што се гони по службена должност. Јавниот обвинител е еден вид заштитник на јавниот интерес, а тоа е давање информации од јавен интерес. Молкот на органите за откривање и обвинителство во овој момент е фрапантен. Лично сметам дека никогаш не треба да се дозволи да се води официјална истрага преку медиумите врз основа на неофицијални извори, поради што сега имаме јавност која очекува барем некаква информација која би открила што се случува“, вели нашиот соговорник.

Сите информации од медиумите доведоа до ситуација да се наоѓаме на полето на претпоставки – дали навистина зборуваме за убиство или не, кои се осомничените, а кои не, дали имаме докази или не.

„Оние кои ја водат оваа истрага мораа и мора да бидат на многу повисоко ниво на професионален интегритет. Поради ова доаѓаме во ситуација со право да се запрашаме – како ќе продолжи сето ова. Обвинителот не е само надлежен за предистражните дејствија на откривање и гонење, туку треба да биде надлежен и за сите информации што се однесуваат на таа постапка, односно информациите што се даваат за конкретниот случај“, вели Радојковиќ. .

Кога станува збор за случајот со Далибор Драгијевиќ, обвинителот преку директно присуство или навремено известување мораше да добие информации за тоа каде бил, колку време, но и како се однесувал и што се случило, особено што во тој момент имало одредено ниво се сомнева дека тоа лице помогнало да се извади телото на детето, вели нашиот соговорник.

„Сега имаме и смрт на граѓанин во службени простории во процес на прибирање информации, бидејќи колку што знам од медиумите тоа лице се уште немало статус на осомничено лице. Иако неговиот статус не е толку важен како тоа што му се случило, односно како се однесувале кон него. Го имаме и тој момент кога првата и официјална информација беше дека тоа лице починало од природна смрт од срцев удар во службените простории за време на разговорот. Сето ова, вклучително и информацијата за природната смрт на мајката на починатиот граѓанин, која и самата беше официјално испрашувана во врска со случајот, претпоставува сценарио кое дава простор за различни верзии, при што се оддалечуваме од одговорот на прашањето. што се случи со исчезнатото девојче? истакнува Радојковиќ.

Инаку, како што откри Радар, Драгијевиќ загинал со насилна смрт во полицискиот притвор. По насилната смрт на братот на осомничениот за време на полицискиот притвор, се шпекулира дека уапсените сега може да ги променат исказите, тврдејќи дека биле дадени под принуда.

„Она што е формално-правно многу важно е дека самото признание, доколку не е поврзано со конкретни докази, индиректни или директни, нема процесно значење. Обвинетиот може да молчи, да изнесува невистинита содржина на настаните, да го побива неговото сведочење, да презентира нова верзија за предметниот настан. Но, на крајот на сето тоа, секако судот е тој што одлучува дали некој е виновен или не, односно ги оценува доказите и дадените изјави“.

Нашиот соговорник повторно констатира дека е многу важно секогаш да се држиме до фактите и кој е овластувањето и одговорноста на кого.

„Детето го нема, а имајќи го предвид се друго, со право се зголемува прашалникот за тоа што всушност се случило таму. Од известувањето за настанот, како се квалификувал, колку луѓе имало… Се покажало дека покрај толку припадници на полицијата на терен имало и некои лица, подоцна осомничени, кои ги превезувале телото на убиената девојка од едно до друго место во службено возило… И сето тоа додека имаше целосна блокада на теренот и контрола на движењето на лицето. На пошироката јавност не и е баш јасна оваа состојба“, заклучува поранешниот помошник директор на полицијата и додава:

„Затоа сите со право прашуваат – што се случи таму? За барање одговори на овие и слични прашања, вистинската адреса е секогаш обвинителот, а за сите други актери треба да важи правилото дека без негова согласност ништо не може официјално да се обелодени во јавноста. Тоа би било единствениот начин да се избегне оваа ситуација каква што е сега, а тоа е ако го имаме за жал создаденото чувство за постоење на реално шоу направено во јавноста уште од овој случај, додека не треба да се заборави фактот дека некои луѓе во овие настани навистина ги загубија своите животи или вашите најблиски“.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Поранешниот помошник директор на полицијата за случајот…

Речиси цел месец стотици полицајци, жандарми и…

Истрага против две лица за илегална трговија…

Основното јавно обвинителство Скопје донесе Наредба за…

Уапсен дилерот од Куманово кој дивееше во…

Основното јавно обвинителство Куманово поведе истрага против…

Се огласи таткото на исчезнатата Данка: „Злато…

На социјалната мрежа Фејсбук се огласи Милош…

Данска ја прекина истрагата за експлозиите на…

Данската полиција ја прекина истрагата за експлозиите…