По винa на влaста нa пpинyден одмоp од eнергетските компании ќе одат колу 2000 лица

t

Околу 700 вработени ќе одат дома од Осломеј, околу 1000 од РЕК Битола, ама и 300 лица од административни служби на АД ЕСМ. Оттука во следниот период можеме да дојдеме до заклучок дека 2000 лица ќе одат на принуден одмор. За сето ова винова е власта, рече Стевче Антовски од ВМРО-ДПМНЕ на гостување во емисјата Топ тема што се емитува на телевизија Телма.

Според него сето ова е поради непланско работење на надлежните, како и воопшто на власта.

„Ако разговарате со стручни лица од рудниците ќе ви кажат дека пред 7-8 години ископ на јаглен се правел од пролетта, и јагленот со доволен ископ можеше на време да се смести во РЕК Битола и да има континуирано прозводство на струја“, рече Антовски.

Тој рече дека има сознанија за несоодветни постапки во РЕК Битола.

„Во рудникот на РЕК Битола имам информации дека се вршени неструни ископувања поради што има нарушување на техничката мапа на ископ на јагленот. Дополнително сите сме сведоци дека при поројни дожови се потопува главната механизација за ископ на јаглен и имаше застој во ископот“, кажа Антовски.

Зошто намерно не се вршел ископ, рече Антовски, не знам и не сакам да навлегувам во политиките на Владата.

„Кога енергетска криза тропа на вратата треба да се има една општествена одговорност и да средуваат работите. Сето тоа не се случи и имаше едно нестручно работење во РЕК Битола“, укажа Антовски.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

(Видео) ВМРО-ДПМНЕ не гласаше за поставување на…

ВМРО-ДПМНЕ не гласаше за поставување на мерна…

Владеачко-политички консензус за милијарда евра од Клинички…

Ќе добие ли некогаш Македонија нов Клинички…

(Видео) Бомба на Крмов: ВМРО-ДПМНЕ ќе прифати…

Во вечерашното гостување, пратеникот на Левица –…

Мециновиќ: СДС и ДПМНЕ се заедно во…

Портпаролот на Левица, Амар Мециновиќ ја коментира…

(Видео) ВМРО-ДПМНЕ го брани трујачот Цементарница Усје

Градот Скопје денеска поднесе кривична пријава за…