Пратениците на ВМРО-ДПМНЕ ќе иницираат законски промени: Да се зaбpaни увоз на тутун додека не се откупи домашниот

t

Градоначалниците од регионите во кои се одгледува тутун и е една од поглавните егзистенцијални гранки во општините, денес се собраа на координативна средба на која се разгледуваше ниската цена на тутунот и една од главните теми беше изнаоѓање решенија за повисоки откупни цени.

Градоначалникот на општина Могила, Драганчо Саботковски, рече дека причина за оваа регионална средба е токму ниската откупна цена и еден од заклучоците кои ги донеле на тој координативен состанок бил да се достават барања до Државниот земјоделски инспекторат да излезе на терен се со цел реална проценка на тутунот.

Градоначалникот на Прилеп, Борче Јовчески ја поздрави оваа средба и најави дека ќе има почести вакви комуникации и контакти со здруженијата на тутунопроизводителите, каде што секојдневно ќе можат да им реферираат за класата и цената со која се настапува а се со интерес правилно да бидат проценети класите.

Еден од заклучоците беше и преку нашите пратеници од регионот секој да се погрижи на наредната собраниска седница да се издејствува, да се иницира измени во Законот за откуп на тутун со тоа што би се забранил увозот на тутун, се до оној момент додека не се откупи и последното ливче од нашиот домашен тутун.

Со тоа би го заштедиле и домашниот тутун, но воедно и секој нареден од тутунопроизводител би вложил и во иднина, со идна реколта да се погрижи да допринесе за своето семејство и би се намалило иселувањето на младите од нашата земја, рече Јовчески.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

СДСМ: Граѓаните ќе ги казнат ДПМНЕ и…

„Денеска сите ние можевме да славиме, Македонија…

Раскол во партијата: Тепачка во месен комитет…

Почнаа тепачките за пратенички листи, ама буквално...…

(Видео) Обидот на ДПМНЕ да се пресмета…

Тоа што ВМРО-ДПМНЕ ја искористи трагедијата со…

Коалицијата СДС-ДПМНЕ премолчува одлевање на 250 илјади…

Од 2012 до 2023 година, локалните коалиции…

Крие ли ВМРО-ДПМНЕ незаконско финансирање на партијата?!

СДСМ е најтранспарента партија, објави во својот…