Приватизација на ХЕЦ Тиквеш е национално предавство!

t

Приватизација на ХЕЦ Тиквеш е национално предавство, реагираат од политичката партија Левица на Фејсбук нагласувајќи дека ова е директно онеспособување на иднината на македонскиот енергетски сектор.

– Владата молчи за позадинскиот процес на заносниот бизнис за подарување на ХЕЦ Тиквеш на идниот концесионер на ХЕ Чебрен и Галиште – ова отуѓување на државните капацитети е еднакво на национално предавство и се однесува на директно онеспособување на иднината на македонскиот енергетски сектор.

– Овој каскаден хидроенергетски комплекс не смее да биде даден на стопанисување на концесионер, како целосно така и делумно!

Владата во 2020 година донесе Стратегијата за развој на енергетиката до 2040 година, во рамките на проект од програмата Good Governance Fund (GGF) финансиран од Владата на Обединетото Кралство. Од усвоениот документ и добиените пари досега немаме ништо, и тоа е воочливо по неколку индикатори.

Имајќи ги во предвид јавно достапните податоци за јавни набавки спроведени од државните институции од енергетскиот сектор во изминативе две години, најголем дел од парите на граѓаните се трошат на

Одржување на сѐ што е изградено во социјализмот, во недостиг на нова енергетска инфраструктура,

Плати за партиските војници, и

Бесконечното копање на нискокалоричен јаглен од страна на компании на олигарсите.

Во овој моментот има и лицитација за продажба на кинески полукокс од стечаецот Југохром, и тој што ќе го купи, понатаму нам ќе ни го продава за трипати повисока цена. – реагираат од Левица.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Апасиев: СДСМ пропаѓа, тоа ми се допаѓа

Лидерот на Левица, Димитар Апасиев, уште еднаш…

(Видео) Мицкоски нема да формира влада по…

Дури и да победи ВМРО-ДПМНЕ на следните…

Кој ќе “лапне” станче? Муцунски ќе му…

Тимчо Муцунски ќе биде запаметен како градоначалник…

Апасиев на Светскиот самит на Комунистичката партија…

Денес, 15 март 2023 година, претседателот на…

Мециновиќ за изјавата на Ескобар: Во ваков…

Еден православен народ и гнилиот Запад, културолошки…