“Пример за соживот”: На Албанците им пречат македонските имиња во учебниците на албански јазик

t

Родителите на децата кои учат на албански јазик во Македонија, по дистрибуцијата на новите учебници, се побуниле што во текстовите, задачите и примерите во учебниците на албански јазик биле користени македонски имиња, како Иван, Игор, Јованка и слично, а не македонски.

За ова се побара одговор и од министерот за образование Јетон Шаќири, кој ја уверува абанската јавност дека и во учебниците на македонски јазик има примери со албански имиња, но и кај учебниците за други националности. Според Шаќири, ова е концептот на образование во Македонија.

Како што се Иван и Игор во учебниците на албанскиот јазик, така и Арбен, Илза, Шкроњ се во текстовите на македонскиот јазик. Можете и сами да проверите по математика, јас самиот сум проверил кога се покрена како прашање. Сам ги проверив сите е-книги, има преку 10 страници кои ги најдов. Апелирам и до вас, да видите дека во македонските учебници се земаат ученици Албанци за пример, да беше само Иван во албанските учебници, а Газменд да го немаше, дефинитивно ќе барав поправка, но тоа е ново прашање на подготовка на учебниците, има и имиња од турска националност и други кои се земени како примери, рече Шаќири, а пренесе ТВ21.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

По барање на Левица, МОН ги одзеде…

Секој ученик заслужува безбедна образовна средина. Драматичните…

(Видео) Блокирани улици и знамиња на “голема…

Албански мигранти во Велика Британија, со автомобилите…

(Видео) Американски топ дипломат го уништи Христијан…

Заменикот на државниот секретар на САД, О'Брајан…

Црногорскиот вице-премиер: Времето на Албанците допрва доаѓа

По неколку години стагнација, Црна Гора чекор…

Малај по повод 111-годишнината од независноста на…

Албанската амбасада во Приштина ја одбележа 111-годишнината…