Протестираат украинските бегалци во Бугарија: Сакаме да останеме во хотелите, почнавме и курсеви по бугарски јазик

t

Илјадници украински бегалци денеска протестираат на различни места во Бугарија, барајќи државата да ја продолжи програмата преку која тие престојуваат во хотелите. До 15 ноември, тие треба да се преселат во владините бази, или да се поправаат како што ќе најдат. Ги поддржуваат и хотелиерите. Ова се следните протести од 31 октомври кога бугарските власти ги објавија новите правила за сместување. Како што изгледа, денешните настани се најголемите и најспектакуларните:

Демонстрациите почнаа напладне. Во Кранево излегоа околу 500 луѓе, во Банско стотина. Многу луѓе се собраа и во Приморско. Во текот на денот ќе има протест во Варна итн.

„Овде се интегрираме, почнавме курсеви по бугарски јазик. Сакаме да ѝ се заблагодариме на Бугарија и не сакаме емиграција. Нашите деца одат во бугарски училишта. Бараме да останеме. Сакаме програмата да продолжи како што е сега. Немаме информации за десеттиот ден кога ќе бидеме преместени. Но, до нас стигнаа информации за Елхово. Како и тоа што нема греење во базите, ладно е – таму не можат да живеат деца, возрасни, но и многу мали. Базите не се прилагодени за живот во зима“, рече Наталија Чарентаченко, цитирана од БНР.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Најантимакедонската партија во Бугарија протестира против НАТО…

Бугарската полиција денеска се судри со приврзаниците…

Бугарија продолжува да се наоружува: Ќе купуваат…

Владата на соседна Бугарија ја одобри набавката…

По примерот на Македонија и Бугарија го…

По Македонија и Бугарија одлучи да го…

(Фото) Бугарскиот провокатор Виктор Стојанов им се…

Бугарскиот провокатор Виктор Стојанов им се заканува…

“Мост” го улови бугарскиот амбасадор во Албанија:…

Продолжува бугарската пропаганда за асимилација на Македонците…