Путин: Западните политики ја ставаат глобалната економија под „огромен стрес“

t

Масовното печатење пари ја зголемува инфлацијата и цените на храната, според рускиот претседател.

Светската економија се бори под огромен стрес предизвикан од немудрите макроекономски политики на некои земји, рече рускиот претседател Владимир Путин за време на онлајн обраќањето на вонредниот самит на Г-20 во средата.

Говорејќи преку видео врска, рускиот лидер истакна дека мерките преземени од владите, вклучително и оние што се бранат како неопходни за борба против ефектите од пандемијата, доведоа до глобални економски превирања.

„Инјектирањето на трилиони долари и евра во економијата, во банкарскиот систем, на крајот предизвика пораст на глобалната инфлација, брз пораст на цените на храната и енергијата. Тоа е токму она што лежи во срцето на настаните што ги спомнав [турбуленции во глобалната економија], а не нашите постапки и нашите обиди да постигнеме правда во Украина, не“, рече Путин.

Според рускиот претседател, таквите политики доведоа и до повисоки каматни стапки, кои најмногу ги погодија најсиромашните земји.

Москва се залага за обнова на отворена и заемно корисна меѓународна економска соработка, заснована на принципите на Повелбата на ОН и на „колегијална и взаемно почитувана тимска работа“, рече тој.

Според Путин, „Важно е да се постигне ефективна оптимизација на системот на глобално економско управување. Имено, да се рестартира СТО [Светската трговска организација] во целост, вклучувајќи ја и нејзината арбитражна функција“.

Путин, исто така, ја истакна важноста од зголемување на улогата на економиите во развој во меѓународните финансиски институции, вклучувајќи ги ММФ и Светската банка. Според рускиот лидер, од клучно значење е „да се користат ресурсите на овие организации во интерес на развојот на земјите и регионите на кои навистина им е потребна, а не за опортунистички политички цели“.

„Подготвени сме да работиме заедно за да ги решиме проблемите од економската агенда во рамките на Г-20, како и другите меѓународни институции, вклучително и БРИКС, чија тежина и влијание очигледно расте, особено земајќи го предвид процесот на нејзино проширување. “, заклучи Путин.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Фајненшл тајмс: Саудискиот крал Бин Салман го…

Високи британски пратеници го опишаа пријавениот потег…

Путин: Никој не може да нѐ запре

Никакви ограничувања не можат да го запрат…

Путин: Русија и Иран „градат моментум“ во…

Двете нации соработуваат на различни полиња, од…

Иранскиот претседател пристигна во Москва

Ебрахим Раиси треба да се сретне со…