Ракијата која чини 140 евра за еден литар

t

„Мушмула е овошје кое во овие краеви многу ретко расте. Овој тип на овошје е многу отпорен на болести, плевел и не бара голема инвестиција. Поради серија позитивни особини, но првенствено поради тоа што е запоставена“ – Вели Пеѓа Филиповиќ од Топола, во Србија, кој одлучил со план за бизнис да го посади ова овошје.

“Идејата е родена во 2012 година, бидејќи сопругата и јас размислувавме да се вратиме во природата, и јас бев индиректно поврзан со земјоделството одејќи кај бабами на село, и првите пари ги заработив од нејзината работа со собирање шумски плодови.

Кога се прашувавме дека имаме премногу обврска на работа и дека ни е потребен некој издувни вентил, некоја оаза на мир, се стив на тоа село Вудице во близина на Смедеревска Паланка каде на нашиот семеен имот засадив мушмули на површина од околу 60 хектари, или нешто повеќе од 6.000 квадратни метри “, открива Филиповиќ и додава дека се соочил со проблеми околу самото подигање на засадот е особено тешко да се добие семенски материјал.

Додека тој се занимава со новинарството и финансиски работи, првенствено со консултинг и сметководство, неговите клиенти се 90 проценти од луѓето кои се ангажирани во растителни производство на разни овошја.
“Мушмула има многу повеќе витамини и овошни киселини од јужното овошје што го практикуваме особено во ова зимско време. Садењето е рентабилно, особено во овие години кога јаболката, праските, сливите немаат вредност. Бара значително помали инвестиции во споредба со другото овошје, и кога зборуваме за цената на свежо овошје два до три пати овае е повискапо од јаболкото. Ова овошје може да донесе и до 40 килограми по дрво ”

Од хоби и ракија

“Во третата година ја имавме првата продажба, во четвртата прва посериозна количина, а веќе во петтата клиентите сами не бараа за откуп однапред, имавме добри приходи но јас сакав да одам ниво повисоко така што тогаш решив да направам ракија од мушмули .

Таа ракија, од мушмули, е оригинална и не е слична на било која друга, со вкус помеѓу јаболко и дуња, се создава во долг процес ќе добиете мали количини на ракија, но по висока цена за продажба. , Во Грција и низ Европа литар ракија од мушмули се продава по 140 евра, пет пати поскапо од нормално виски или коњак .

Оваа ракија беше проценета за прв пат оваа година за меѓународната евалуација на виното и ракијата одржана во Топола, каде што и беше доделена награда “големо злато”. Филиповиќ ги открива плановите за иднината дека неговата ракија се наоѓа на полиците на големите пазари и конечно го зазема местото што и припаѓа.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

“Малку испил”: Струмичанец возел со 2,34 промили…

Околу 09:50 часот полицијата денеска регистрирала 48-годишен…

МВР “не застана”: 190 казни само во…

Во засилените контроли во областа на сообраќајот…

Како стасал до колата?! Во Илинден фатен…

Во текот на изминатата вечер (08/09.10.2022) Мобилната…

“Крв во алкохолот”: Тетовец фатен со 2,89…

Полициски службеници на СВР Тетово во текот…

Не е шега: Јапонија ги повикува младите…

Младите Јапонци не пијат многу алкохол, па…