Реновирано одделението за литература за деца во градската библиотека „Браќа Миладиновци“

t

Одделението е модерно уредено со елементи, книги и содржини кои ќе ја поттикнат детската желба за читање и креација, а е наменето за читатели од предучилишна и училишна возраст, односно за деца до 14 години. Ова е воедно реализација на уште еден проект од програмата За модерно Скопје.

Одделението е модерно уредено со елементи, книги и содржини кои ќе ја поттикнат детската желба за читање и креација, а е наменето за читатели од предучилишна и училишна возраст, односно за деца до 14 години. Ова е воедно реализација на уште еден проект од програмата За модерно Скопје.

Градоначалничката на Град Скопје Данела Арсовска заедно со директорката на градската библиотека „Браќа Миладиновци“ Скопје, Снежана Стојчевска го отворија реновираното Одделение за литература за деца. Одделението е модерно уредено со елементи, книги и содржини кои ќе ја поттикнат детската желба за читање и креација, а е наменето за читатели од предучилишна и училишна возраст, односно за деца до 14 години. Ова е воедно реализација на уште еден проект од програмата За модерно Скопје.

Библиотекатата „Браќа Миладиновци“ е основана пред 78 години и голема радост за сите присутни е што денес го отвораме ова реновирано одделение за литература за деца, со што ја потврдуваме нашата грижа за најмладите кои се иднината на Македонија. Оваа библиотека цели 78 години вложува во развојот на библиотекарството, работи на тоа да ја направи книгата достапна до сите читатели уште од најмала возраст и нема ништо поубаво од тоа кога тука ги гледаме искрените детски насмевки– истакна градоначалничката Арсовска.

Библиотеката за следната година предвидува отворање на катче со специјални изданија на Брајово писмо за слепи и слабовидни, како и изданија прилагодени за деца и лица со дислексија. Одделот за литература за деца во градската библиотека „Браќа Миладиновци“ Скопје располага со книжен фонд од над 20.000 книги.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

(Видео) Здружението „Лесја Украинка“ изразува протест за…

Здружение на Украинци во Република Македонија „Лесја…

Лавров во Скопје со времена дозвола

Од 9 до 12 часот денеска (28.11.)…

Неколку сообраќајници затворени за сообраќај поради генералната…

Неколку сообраќајници во Скопје денеска ќе бидат…

Ќе има ли средба Блинкен-Лавров во Скопје?

Американската страна не побарала средба меѓу рускиот…

Утре посебен режим на сообраќај поради генерална…

Министерството за внатрешни работи ја информира јавноста…