Саудиска Арабија отвора пазар за земјоделски производи од Србија: Кои производи ќе ги извезува соседната држава?

t

Саудиска Арабија го отвора својот пазар за земјоделски производи од Србија, изјави министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Бранислав Недимовиќ.

Министерот изјави дека Србија на тој пазар ќе може да извезува говедско, јагнешко, млеко и млечни производи.
„Вчера ни беше потврдено дека Саудиска Арабија го отвора својот пазар за земјоделски производи од Србија – говедско, јагнешко, млеко и млечни производи, а потпишавме договор и со Индонезија, тие отвораат прво за јаболка, за пченка, а потоа преминуваме на нови.пазари“, изјави Недимовиќ за РТС.

Недимовиќ најави и дека во тек се преговори со двајца големи инвеститори за преработка на пченка – еден од Египет и еден од Кина.

„Двајцата се занимаваат со преработка на пченка и производство на гликоза, некои сирупи и производи за фармацевтската индустрија. Ова се последните премиум производи од пченка. Нивната идеја е да се преработат околу половина милион тони пченка. Тоа се сериозни работи “, истакна Недимовиќ.
Тој вели дека министерот за земјоделство на Египет најавил дека во март ќе дојде во Србија токму поради реализацијата на таа инвестиција.

„Тоа е многу добро бидејќи веќе не мораме да продаваме суровини, туку правиме полупроизвод или финален производ кој е многу поскап. Тоа е целта на земјоделството“, вели Недимовиќ.

Со оглед на тоа што деновиве почнува ѓубрењето на пченицата и другите зимски култури за растителните производители, Недимовиќ вели дека се обезбедени доволни количини вештачки ѓубрива.

Тој наведува дека 400.000 тони се потребите на вештачките ѓубрива во Србија и дека целосно се обезбедуваат преку увозниците.

Обезбедивме 400.000 тони вештачки ѓубрива, а земјоделските производители за пченица, а подоцна и за други полски култури целосно ќе се населат“, посочува Недимовиќ.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Патарините меѓу Македонија и Србија од лето…

Премиерката на Србија, Ана Брнабиќ денеска изјави…

Ковачевски во Србија се чувствува како дома

Во Србија се чувствувам исто како што…

Пријателството и соработката меѓу Македонија и Србија…

Македонскиот премиер Ковачевски и српскиот претседател Вучиќ…

Не ни праша дали детето е живо…

Триесет и осумгодишниот Урош П. пред рочиштето…

Анкета: Србите не знаат дали сакаат да…

На евентуален референдум за влез во Европска…