Се намалува кредитирањето во долари во светот, расте кредитирањето во евра

t

Статистичкиот извештај на Банката за меѓународни порамнувања за последниот квартал од 2023 година, како и за годината во целина, се обидува да го разгледа протокот на готовина преку меѓубанкарските системи низ светот.

Во кварталот заклучно со декември 2023 година, прекуграничните владини побарувања се намалија за 377 милијарди долари, но одобрениот износ на глобално ниво достигна 39 трилиони долари.

Вкупниот износ на кредити во американски долари е намален во четвртиот квартал од 2023 година, додека кредитите деноминирани во евра и јени се зголемени.

Интересно е да се забележи во статистиката на БИС распоредот на заеми во долари исплатени надвор од САД на небанкарскиот сектор во 2023 година. Нивното учество во европските земји во развој, меѓу кои по категоризација е вклучена и Србија, опадна и генерално има благ тренд на намалување во последните две години.

Најголем пад на заемите во долари е забележан во азиско-пацифичкиот регион, но треба да се земе предвид дека нивната вредност таму е најголема од сите набљудувани територии. Блискиот исток, Африка и Латинска Америка доживуваат стагнација, но пресвртната точка може јасно да се види во декември 2021 година, кога растот на странското кредитирање во долари запре.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Невработеноста во првото тримесечје годинава е 12,9%

Според податоците на Државниот завод за статистика, во првото…

Русија стана четврта економија во светот според…

Рускиот претседател Владимир Путин им се обрати…

Ново поевтинување на горивата од полноќ

Од ноќеска на полноќ за два денари…

Пониски цени на горивата од полноќ

Регулаторната комисија за енергетика, водни услуги и…

Се намалува кредитирањето во долари во светот,…

Статистичкиот извештај на Банката за меѓународни порамнувања…