Србија по 13-ти пат избира нов парламентарен состав по воспоставување на повеќепартискиот систем во 1990

t

Србија по 13-ти пат од обновувањето на повеќепартискиот систем во 1990 година на 3 април годинава ќе избере нов парламент, односно 250 пратеници на Народното собрание на Србија.

Годинава, на 3 април, покрај вонредните парламентарни избори, ќе бидат одржани и редовните претседателски избори, кои се одржуваат на секои пет години, а советниците на локалните собранија ќе ги избираат граѓаните од 14 града и општини, меѓу кои и главниот град Белград, чиј парламент има 110 советници.


Локалните избори на 15 февруари, Денот на српската државност, ги распиша претседателот на српското Собрание, Ивица Дачиќ и тие ќе се одржат во Белград и Бор, како и во општините Аранѓеловац, Смедеревска Паланка, Лучани, Књажевац, Медвеѓа, Бајина Башта, Долјевац, Кула, Кладово, Мајданпек и Сечањ.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Србија ќе помага во обнова на украинските…

Србија ќе учествува во обновата на украинските…

Голема акција: Српската полиција апси за лажните…

Апсење поради лажни пријави за бомби: Полицијата…

Брнабиќ: Србија е сигурен партнер на Македонија…

Премиерката на Србија, Ана Брнабиќ денеска во…

Нова дојава за бомба во Србија, овој…

Нов извештај за бомба во зградата на…

Синиша Мали ќе биде премиер на местото…

Најголеми шанси да биде нов премиер на…