Српски научници ја истражуваат врската меѓу гените и подложноста на Ковид-19: Што велат нивните истражувања?

t

Научниот тим од Медицинскиот факултет на Универзитетот во Белград, во рамките на проектот на Специјалната програма за истражување на Ковид 19 финансиран од Фондот за наука на Република Србија, ја открива врската помеѓу гените и подложноста на Ковид 19, како и појава на тешки форми на оваа болест кај пациенти.

Проект AntioxIdentification, предводен од проф. Д-р Татјана Симиќ, редовен професор на Медицинскиот факултет и дописен член на САНУ, излезе со резултати кои ќе овозможат персонализиран пристап во лекувањето на пациентите во иднина, соопшти Фондот за наука. Како дел од редовниот мониторинг на реализацијата на проектот, Фондот за наука го посети овој истражувачки тим и лабораториите во кои тие вршат истражувања.

Кај пациентите, коронавирусот предизвикува оксидативен стрес придружен со зголемено производство на слободни радикали кои ги оштетуваат липидите, протеините и молекулите на ДНК.

Сепак, нашите клетки имаат одбранбени механизми во форма на антиоксидантни ензими кои ги неутрализираат слободните радикали. Гените кои ги кодираат овие ензими имаат различни форми и гените на различноста доведуваат до различни одговори на оксидативниот стрес.

Нашето истражување покажа дека пациентите со Ковид 19 кои носат генотипови со пониска антиоксидантна ензимска активност и следствено помал антиоксидативен капацитет се поподложни на ковид 19, како и повисоки нивоа на воспаление и коагулација“. , истакна проф. д-р Татјана Симиќ.

Таа додаде дека дел од нивните резултати биле признати од Светската здравствена организација.

Благодарение на средствата на Фондот за наука, овие научници изолираа ДНК од крвта на повеќе од 500 испитаници и формираа ДНК биобанка која служеше како материјал за генотипирање на пациентите и контролните групи. Извршени се околу 9.000 генетски анализи за кои беа вредни опремата и материјалите набавени во рамките на проектот.

При надзорна посета на д-р Милица Ѓуриќ Јовиќиќ, виш г. Директорот на Фондот за наука, ја истакна важноста на овие научни резултати кои можат да помогнат во подобро разбирање и борба против коронавирусот.

Проектниот тим на проф. Симиќ е многу вреден, добро организиран и исклучително мотивиран. Иако научниците се соочија со бројни пречки поради пандемијата на коронавирус, проектот се одвива според планот и научниот тим веќе постигна значителни резултати. Светската здравствена организација ја вклучи нивната работа во препорачаната литература за ковид 19“, истакна д-р Ѓуриќ Јовиќиќ, додавајќи дека средствата од проектот вложени во опремата овозможиле да се реализираат потребните истражувања.

„Опремата останува долгорочна инвестиција на институцијата и таа ќе им служи на научниците уште многу години за идни истражувања. За време на мониторинг посетата разговаравме со менаџерот и тимот за тоа што би било природно продолжение на проектот и што потребна е дополнителна опрема, во важни истражувања, а тие се многу важни поради подготовката на нови програми“, заклучи д-р Милица Ѓуриќ Јовиќиќ.

Во преостанатите пет месеци од проектот, 12-члениот проектен тим AntioxIdentification планира да заврши клинички мониторинг на невролошки и срцеви компликации, како показател за долгорочна завист 19. Буџетот на проектот е 169.330 евра.

Ова истражување е финансирано од Фондот за наука во рамките на проектот SAIGE на Светска банка, се вели во соопштението на Фондот за наука.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Професорот Трајковски: Можно е зголемување на ковид…

Продолжува очекуваното експоненцијално намалување на дневните броеви…

Вучиќ од Брисел: Беше тежок ден за…

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, говореше од…

Борел: Нема договор меѓу Вучиќ и Курти…

Борел ги претстави деталите од средбата: Денеска…

Над 500 новозаразени, двајца починати: Ова е…

Согласно податоците од Институтот за јавно здравје,…

Повредените деца од српскиот автобус во Бугарија…

Потешко повредените деца од сообраќајната несреќа на…