Судот на ЕУ ја одобри забраната за носење шамии

t

Владините канцеларии можат да забранат верско облекување, се додека политиката се спроведува подеднакво, одлучи Европскиот суд на правдата.

Највисокиот суд на ЕУ пресуди дека владините работодавци можат да забранат носење религиозна облека во интерес на одржување на „целосно неутрална административна средина“. Одлуката е донесена откако една муслиманка го тужела својот општински работодавец во Белгија затоа што и рекол да го отстрани хиџабот на работа.

Објавена во вторникот, одлуката на Европскиот суд на правдата (ЕСП) предвидува дека забраните за отворено носење религиозна облека се легални, под услов да се однесуваат на вработените од сите религии и дека спроведувањето е ограничено на „она што е строго неопходно“. да одржува атмосфера на неутралност.

Судот додаде дека државните власти исто така се оправдани да им дозволуваат на работниците да носат симболи на религиозно или политичко убедување, се додека нивните политики за облекување се применуваат неселективно.

Одлуката се однесува само на заднинските работници или оние кои вообичаено не комуницираат со јавноста. Во 2021 година, истиот суд пресуди дека жените во јавни улоги може да бидат отпуштени затоа што одбиваат да ги соблечат шамиите.

Последниот случај беше изнесен пред ЕСП откако на една муслиманка која работи во локалната власт во белгискиот град Анс и беше кажано дека не може да го носи својот хиџаб на работа, иако нејзината позиција ретко вклучуваше интеракција со јавноста. Таа започна правен предизвик против општината, тврдејќи дека се толерираат „дискретни знаци на убедување“, како што се обетките со распетие.

Случајот стигна до судот за труд во градот Лиеж пред да биде изведен пред ЕСП со седиште во Луксембург. Минатата година, судот донесе слична одлука за приватни компании, во случај што исто така го покрена белгиски муслиман.

Прашањето за дозволување исламско облекување на работното место е спорно со години во Европа, како дел од пошироката дебата за интеграцијата на муслиманите во традиционално христијанските општества.

Во Франција, која е дом на најголемото муслиманско население во ЕУ, уставот наложува строга поделба на владата и религијата. Во 2004 година, земјата го забрани носењето на сите исламски покривки за глава во училиштата, по таа одлука со забрана за покривање на целото лице како никаб и бурка на јавни места во 2010 година.

Оттогаш, слични закони се донесени во Белгија, Данска, Австрија, Холандија, неколку држави во Германија, Италија, Шпанија и Швајцарија, меѓу другите.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Украинскиот парламент го одобри клучниот закон за…

Пратеникот Јарослав Железниак на Телеграм објави дека…

Орбан: ЕУ не треба да почне преговори…

Унгарскиот премиер Виктор Орбан изјави дека Брисел…

Орбан: Ќе стоиме со Србија ако ЕУ…

Унгарскиот премиер Виктор Орбан денеска изјави дека…

Орбан посеа паника во Европа?

Една недела пред состанокот на Европскиот совет…

Лајчак: ЕУ е подготвена за проширување

Специјалниот претставник на Европската унија за дијалогот…