Унгарија бара постапка во ЕУ против Бугарија поради воведувањето на данок за транзит на руски гас

t

Европската комисија добила барање од Унгарија да покрене прекршочна постапка против Бугарија поради воведувањето данок за транзит и снабдување со руски природен гас.

Извор од ЕК му објасни на БНР дека тоа ќе се разгледува во ресорните дирекции, вклучувајќи го внатрешниот пазар, енергијата и трговијата.

Унгарскиот министер за европски прашања Јанош Бока претходно во објава на Фејсбук посочи дека доколку Комисијата веднаш не ја започне постапката, неговата земја до крајот на годината ќе поднесе случај до Судот на правдата на ЕУ.

Бугарија во октомври воведе нова повисока транзитна такса на руското сино гориво, што предизвика остра реакција од Унгарија и Србија.

Според властите во Будимпешта, повисоката такса ќе го доведе во опасност безбедното снабдување на земјата со сино гориво.

Унгарија годишно добива 4,5 милијарди кубни метри гас од Русија.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Унгарски медиуми: Заемот од милијарда евра за…

Заемот од една милијарда евра што новата…

Бугарија, Словачка и Латвија со најмала куповна…

Во 2023 година, реалната индивидуална потрошувачка (AIC)…

Бугарските студенти заработуваат и по 1.500 лева…

Во просек, студентите заработуваат 1.500 лева месечно…

Реприза: По два обиди повторно не е…

50-то Национално собрание на Бугарија не избра…

„Европа повторно голема“ е слоганот на Унгарија…

„MAKE Europe Great Again“ односно „Да ја…