Устав како тоалетна хартија: Египќаните бараат да влезат во Уставот, Земон гласал за промена на името и влез на Македонија во НАТО

t

Египќаните од Македонија преку своите здруженија испратија барање до Владата и премиерот Димитар Ковачевски да бидат внесени во Уставот, односно, во нацрт-амандманот за промена на Преамбулата да се внесе и заедницата на Египќаните и да стои „дел од едипќанскиот народ“.

Египќанската заедница подолго време бара да биде внесена во Преамбулата, каде освен македонскиот народ се споменати Албанците, Турците, Ромите, Власите, Србите и Бошњаците. Периодов е актуелна можна промена на преамбулата на Уставот, каде заради бугарските барања кон Македонија се очекува во Преамбулата да бидат внесени Бугарите како заедница, а државниот врв најавува дека освен нив ќе бидат впишани и Хрватите и Црногорците, затоа што подолго врмее тоа го бараат, но Египќаните никој не ги споменува.

Според пописот од 2021 година, во Македонија живеат 3.504 Бугари, 2.406 Египќани, 2.145 Хрвати, 1.023 Црногорци итн.

„Потсетувајќи дека заедницата на Египќаните во РС Македонија е автохтона на Балканот, со свој артикулиран идентитет и самосвест, со значајни траги во материјалното и културното наследство, како и тоа дека припадниците на оваа заедница почнувајќи од Илинденското востание, преку Вториот Илинден и третиот Илинден, го дале својот конструктивен придонес за развојот на нашата држава. Исто така, тогашниот пратеник Рубин Земон, припадник на заедницата на Египќаните, во 2019 година гласаше за уставните измени, како и во 2020 годиа за влез на РС Македонија во НАТО“ се вели во барањето на здруженијата на Египќаните во Македонија.

Тие се повикуваат на Повелбата на Обединтетите нации, Општата декларација на правата на човекот, завршниот акт на ОБСЕ, Конвенцијата на Советот на Европа и други меѓународни документи.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

АВМУ: Слободата на изразување е уставно гарантирана…

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги…

БОМБА НА БУГАРСКИТЕ МЕДИУМИ: Идејата за Бугари…

Одлуката на американското Министерство за финансии да…

Кацарска: Упатството за водење матична евиденција е…

Упатството за водење на матична евиденција е…

Белорусија го смени Уставот, се откажа од…

Институтот за проучување на војната (ISW) во…

Ковачевски му врати на Радев: Наследниците на…

Амандманите на Уставот се дел од преговарачката…