Утре е Божиќ, денот на Христовото раѓање, еден од најголемите христијански празници

t

Божиќ или Рождество Христово денот на Христовото раѓање според христијанската традиција. Тоа е втор најголем празник во христијанството, по Велигден.
Црквите кои го користат јулијанскиот календар, вклучувајќи ја и Македонската православна црква, го прославуваат Божиќ на 7 јануари до 2100 г., а потоа ќе го прославуваат на 8 јануари до 2200 г., па на 9 јануари до 2300 г. итн.

Со вечерата на денот пред Божиќ (Бадник) завршуваат предбожиќните пости. Во народната и црковната традиција во предвечерието на Рождеството се пејат посебни песни наречени каланди кои имаат елементи од византиската традиција и макдонското народно музичко творештво.


Во повеќето земји во светот со значителен дел на христијанско население, вклучувајќи ја и Македонија, Божиќ е празник и неработен ден.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

На граѓаните им посакувам здравје и среќа,…

На сите православни хистијани им го честитам…

Hиkoлa Грyeвcки co чecтитka зa Бoжиќ

Поранешниот премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ, Никола…

Честитка од Али Ахмети: „Заедничките празници и…

По повод христијанскиот празник Божиќ, претседателот на…

Изумирa Koлeдe: Ceгa дeцaтa ги прaќaaт на…

И оваа година наместо на Коледе, децата…

Утре е Божиќ, денот на Христовото раѓање,…

Божиќ или Рождество Христово денот на Христовото…