(Фото) Македонија не го испочитува ама Бугарија побрза да го побугарчи: Одбележување на 141 годишнината од раѓањето на Тодор Александров – Присутните бараа обединета Бугарија

t

Бугарските медиуми денес пренесоа дека бугарски како што велат тие “кланови” се собрале денес во Бугарија за да му оддадат почит на големиот “бугарски ” син Тодор Александров.

БГНЕС исто така пренесува изјави од посетителите на настанот по повод 141 година од раѓањето на војводата. Дел од изјавите, покрај побугарувањето на голем дел македонски дејци, повикаа и на обединување на Бугарија ( алудирајќи на Сан-стефанска Бугарија.

Меѓу останатите посетители, медиумите јавија дека биле присутни и правнукот на брат на Гоце Делчев и наследници на неколку други војводи.

Прочитајте што напишаа бугарските медиуми:

Бугарија и великобугарските кланови од Македонија оддадоа почит на споменот на лидерот на ВМРО Тодор Александров, кој е роден на денешен ден пред 141 година, јави известувачот на БГНЕС.

Наследниците на Тодор Александров и Гоце Делчев, Борис Дрангов и Кузман Шапкарев се собраа во центарот на Софија да му оддадат почит на подвигот на големиот херој, кого енциклопедијата Британика го нарече „некрунисан крал на Македонија“.

„Тодор Александров е еден од најголемите лидери на ВМРО. Старецот, како што го нарекуваа сите, ја врати организацијата од пепелта по војните за национално обединување. Ние, како наследници на идеите на ВМРО, горди ги носиме нејзините пораки“, рече во својот говор копретседателот на ВМРО Александар Сиди.
Тој нагласи дека предметот на Тодор Александров се уште е во постапка.

„Денес мораме да продолжиме да ги носиме аманетите на Тодор Александров, Гоце Делчев и Иван Михаилов на сите оние кои ги дадоа своите животи за слободата на Македонија како дел од нејзиното обединување со Мајка Бугарија.

„Денес, кога продолжува антибугарската реторика во РС Македонија, ние сме должни да бидеме тука и да кажеме дека Македонија не може да биде дел од ЕУ без да размислува за сопственото минато“, рече Александар Сиди.

Тодор Александров е роден на 4 март 1881 година во Ново Село – маало на градот Штип. Во 1898 година, на 17 години, преминува во редовите на ВМРО, благодарение на директорот на скопската гимназија Христо Матов. Извесно време Тодор Александров бил учител на поробените територии. По Илинденско-Преображенското востание (1903) активно учествува во возобновувањето на Организацијата и учествува на повеќето конгреси. Во септември 1911 година, Тодор Александров од благајната на ВМРО го финансирал издавањето на весникот Вардар, уредник на Данаил Крапчев.

Целото лето 1912 година Тодор Александров раководел со мала чета со која се движел во околината на Кукуш и Солун. Непосредно пред објавувањето на Балканската војна, тој раководел со низа напади во и околу Солун. За време на меѓусојузничката војна, Тодор Александров напиша писмо до премиерот Иван Евстратиев Гешов и царот Фердинанд, тврдејќи дека за ВМОРО автономијата отсекогаш била едно од средствата за зачувување на интегритетот на Македонија со поглед на нејзиното идно присоединување кон Бугарија. .

За време на Првата светска војна / 1914-1918 година / Тодор Александров бил назначен за референт за набавки во седиштето на дивизијата со слободен пристап во кабинетот на премиерот.

По војната, Стариот, како што го нарекувале Тодор Александров, заедно со Александар Протогеров се зафатиле со обновување на работата на Организацијата, но во 1919 година биле уапсени. По нивното бегство тие отишле во илегала и преземале водечка улога во работите на ВМОРО.

Организацијата до 1922 година успеала да се справи со ширењето на разбојништвото во Пиринска Македонија, кое по војната доживеало процут во овој дел на Македонија. Освен што герилците веќе имаат униформи, се градат околиски и окружни раководства, има началници на станици, регионални одреди и милиција. ВМОРО станува „држава во држава“.

На 31 август 1924 година, Тодор Александров и неговиот телохранител Панзо Зафиров беа убиени во планината Пирин над селото Сугарево. Активистите на Организацијата решија да ги закопаат на ова место.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Бугарските студенти заработуваат и по 1.500 лева…

Во просек, студентите заработуваат 1.500 лева месечно…

Реприза: По два обиди повторно не е…

50-то Национално собрание на Бугарија не избра…

Борисов: Моментално не е можно формирање на…

До денес не е можно формирање влада…

Скандал во Црна Гора: Спајиќ задоцни на…

Откажана е средбата меѓу премиерот на Црна…

Силен земјотрес во Бугарија!

Во 20:24 часот во близина на Пловдив…