Цела фирма шmpка бeлo: Доаѓа кај мене шеф на компанија, тој и неговите вработени додека работат се под дејство на koкаин

t

Невропсихијатарот Славко Сакоман зборуваше за ХРТ за енормното зголемување на употребата на дрога во Хрватска.

Тој рече, како што пренесува „Индекс.хр“, дека е неразбирливо што за само четири или пет години пред пандемијата, потрошувачката на дрога нагло скокнала. „Само употребата на амфетаминот скокна за 400 отсто во Загреб од 2014 до 2015 година. Ваквите трендови не се забележани од ниту една земја во ЕУ. Сега одеднаш, потрошувачката се зголеми насекаде“, вели тој. Сега приказната е дека потрошувачката е зголемена насекаде, додаде тој.


„Има благ тренд на зголемување на потрошувачката на дрога во повеќето европски градови, Загреб е на прво место по потрошувачка на две дроги, амфетамини на прво место и канабис на второ место, имаме потрошувачка на канабис поголема од Амстердам “, додаде Сакоман.

„По кокаин сме на осмо место, а по екстази на шесто. Одливот на пари во рацете на организираниот криминал е огромен. Само на ниво на улица има одлив на пари од околу 8 милијарди куни “, рече Сакоман.

Сакоман рече дека не очекува ништо од новата Национална стратегија до 2030 година.

„Неодамна, кај мене дојде шеф на софтверска компанија со неколку десетици програмери, тие работат под дејство на кокаин секој ден, трошат половина плата на кокаин. Колку време е потребно за да се добие кокаин во Загреб?, прашав еден корисник, тој ми одговори дека му требаат три минути“.

„Таква достапност на дрога никогаш не била видена. Околу еден тон кокаин се консумира во Загреб“, рече Сакоман.

Тој исто така рече дека пандемијата само ја зголемила потрошувачката.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Украина бара јавен дeмант од хрватскиот претседател…

„Изјавата на Зоран Милановиќ за настаните од…

Македонија сама не може да се брани,…

НАТО знае дека ниту војската на Македонија,…

Се влошyва состојбата во регионит: Рекорден број…

Епидемиолошката состојба во земјите од Западен Балкан…

Уапсени Беровчани и Пехчевчани за марихуана и…

Надворешната канцеларија за криминалистички работи Берово поднесе…

Хpватите во пaниka, катастрофални peзултати од пописот:…

Хрватска има 3.888.529 жители, покажуваат првите резултати…