Јовановски: Заемот од ММФ е за да може да преживее економијата, имаме долг од 57.1 милиони евра

t

Го земаме заемот од ММФ за да преживее економијата, но не смееме само на него да се потпираме, вели Зоран Јовановски од Стопанска комора на Македонија.

-Ние имаме долг од 57,1 милиони евра. Битно е колкав е капацитетот на земјата да го сервисира долгот. Ние голем маневарски простор немаме, додава Јовановски.


Според Јовановски, прашањето за задолженоста е прашање за идните генерации.

-Не можеме ние во зима сите да одиме во шума и да ги исечеме сите дрвја за да се згрееме. Треба да му приоѓаме на прашањето за задолжување исто како што дома му пристапуваме со кредитните и дебитните картички. Не може влезени во минус да одите на одмор. Принцпите се исти и да се применат, без разлика дали е Буџет на државата. Одговорност мора да има, кажа Јовановски во емисијата „Клик плус“.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Пак ја заглавуваат во долгови: ММФ ѝ…

Украина доби заем од 770 милиони американски…

ММФ: Глобалната економија е соочена со тест…

Глобалната економија поради низата последователни кризи се…

Јовановски: Заемот од ММФ е за да…

Го земаме заемот од ММФ за да…

Узунов: Позајмица од ММФ е добра опција,…

Поскапените опции за задолжување преку еврообврзница ја…

Вртоглаво задолжување: Не 600, Македонија од ММФ…

Кризата го испразни буџетот. Недостасуваат милијарда и…