Нутриционист објаснува зошто не треба да пиеме пиво од лименка или шише

t

Нутриционистката Дубравка Тишма за N1 објасни зошто е попаметно да се пие пиво од чаша, наместо од конзерва или шише.

Доколку сте љубител на пиво, сигурно сте забележале дека вкусот е различен ако го пиете од чаша, шише или конзерва.

Исто така, постојат тврдења дека пакувањето од кое пиете пиво влијае на тоа како овој сакан пијалок ќе ви „падне“ на стомакот.

Нутриционистката Дубравка Тишма ни објасни дали има вистина во ова од стручен аспект.

Тисма вели дека главните состојки на пивото се вода, алкохол (етил алкохол), јаглерод диоксид и екстракт (јаглехидрати, азотни материи вклучувајќи протеини, горчливи материи од хмељ, танични материи, обоени материи, органски киселини).

Како пивото влијае на стомакот?

„Јаглерод диоксидот од пивото, иако ефикасно влијае на варењето, го зголемува волуменот на внесените хранливи материи во цревата, па на тој начин предизвикува чувство на надуеност, кое може да биде многу непријатно додека не се испразни самото црево. Поради оваа причина, често можеме да го слушнеме, во шеговит контекст, името „пивски стомак“, вели нутриционистот.

За да се намали ефектот на јаглерод диоксид, Тисма вели дека се препорачува во чаша да се прелива пиво на начин што ќе овозможи одвојување на пената над течноста, од која полесно ќе се испушта јаглерод диоксидот и со тоа ќе се намали надуеност при консумација на пиво.

„Пивото е познато дека е добар извор на витамини од групата Б. Меѓу нив, во значителни количини се наоѓаат тиамин, рибофлавин и никотински киселини. Најбогат извор на тиамин (витамин Б1) е квасецот, кој се додава во слад за време на технологијата на производство. Исто така, пивото содржи биолошки вредни материи кои се одговорни за доброто функционирање на органите за варење – јаглерод диоксид и горчливи материи“, вели нутриционистот.

Понатаму, таа вели дека освен освежителните својства, јаглерод диоксидот поволно делува и на работата на органите за варење, а горчливите материи од хмељот го поттикнуваат лачењето на жолчката и го подобруваат процесот на варење на храната.

„Пивските колоиди се емулгатори на храна со зголемување на дејството на цревните ензими. Ова влијае на правилното варење и ја зголемува искористеноста на храната“, објаснува тој.

Пиво со или без пена?

Иако ова е прашање на вкус, многумина советуваат дека е подобро да се пие пиво со пена, бидејќи така се намалува надуеноста во стомакот.

Едно видео од социјалните мрежи сликовито објаснува што се случува со пивото во стомакот ако полека, без пена и со пена го истурите во чаша. Доколку преферирате пиво без пена, поверојатно е полесно да ви падне на стомак, бидејќи на тој начин се задржува гасот во пивото, што подоцна ја прави надуеноста многу непријатна.

https://www.instagram.com/reel/Ck2DVwwstXz/?utm_source=ig_embed&ig_rid=de9d99a9-41ac-4143-8e1f-5ab81c611b22

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Првите туристи се жалат: Гирото е веќе…

Се чини дека Грција ќе биде дестинација…

Ужас во Загреб: пронајдено тело во автомобил…

Граѓани попладнево во одводен канал во Загреб…

Портпаролот на Кремљ за прекин на огнот:…

Во овој момент нема услови за разговори…

Во Латвија ги советуваат граѓаните подрумите да…

Властите на Латвија, балтичка земја што е…

(Видео) Украина: „Ги напаѓаме рафинериите за нафта…

Украина ги нападна нафтените рафинерии и воениот…