(Видео) Beтото бeтон: Бугарската влада доби седум „црвени линии“ за преговорите со Македонија, нема временска рамка за отварање на преговорите

t

Новата бугарска влада доби седум точки по кои таа мора да се раководи во односите со Македонија, а кои опфаќаат услови без чие исполнување Софија нема да даде зелено светло за старт на преговорите со Европската унија.
Ова беше утврдено на недешниот консултативниот совет за национална безбедност на Бугарија по петчасовно заседавање.

Румен Радев, меѓу другото соопшти дека државниот врв на Бугарија постигнал консензус дека решавање на спорот со Македонија не смее да има временска рамка. Тој исто така нагласи дека токму правата на Бугарите во Македонија и нивното впишување во македонскиот Устав лично во октомври и го достави како барање на Македонија, токму вечерва тоа го издвои како прво по кое бугарската држава нема да прави компромис во однос на Македонија, додавајќи дека Бугарија никогаш не го спорела или негирала правото на самоопределување и јазикот кој го користат граѓаните на Македонија.

„Давањето на согласност за старт на преговорите за членство на Република Македонија во ЕУ да не се врзува со рокови, туку со постигнување на реални резултати, вклучително морам да подвлечам, и по однос на правата на македонските Бугари. Правата на македонските Бугари се клучниот елемент од копенхашките критериуми за членство во ЕУ. Не можат да бидат предмет на преговори и нивната заштита е изрично посочена во Деклрацијата на Народното собрание во 2019 година““, изјави Радев по состанокот на состанокот на државниот врв на Бугарија.

Седумте точки по кои бугарската влада треба да се раководи во односите со Македонија се:

– При водењето на надворешната политика на земјата, Министерскиот совет да ја запази националната позиција на Бугарија, почитувајќи ги барањата од Договорот во 2017 година, Рамковниот став од 2019 година и декларацијата на 44. Народно собрание;

– Давањето согласност за почеток на преговорите за пристапување на ПЦМ во ЕУ не треба да биде врзано со рокови, туку со реални резултати, особено во однос на македонските Бугари.

-Извршната власт да продолжи да работи на известување за спроведувањето на Договорот од 2017 година во преговарачкиот процес за членство во ПКМ во ЕУ.

-Извршна власт да подготви и обезбеди акционен план со мерки за постигнување опиплив напредок во сите области на билатералните односи.

– Извршната власт да им предложи на партнерите на PCM формирање на заеднички работни групи во области во согласност со Договорот од 2017 година.

-Извршните власти да преземат мерки за забрзување на изградбата на Коридорот бр.8 заедно со ПЦМ и Албанија, како единствен проект – автопат, железница, енергетско и дигитално поврзување.

– Националното собрание треба да му предложи на законодавното тело на ПКМ воспоставување структуриран дијалог меѓу групите за пријателство и парламентарните комисии, со што би се зајакнела довербата и би се поддржал севкупниот процес.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

И во Бугарија како кај нас: Претставничката…

Бугарскиот премиер Димитар Главчев испрати писмо до…

За влакно избегната катастрофа: Два воза се…

Два воза директно се судриле во Софија…

Германскиот град Кобург ги испрати посмртните останки…

Бугарскиот цар Фердинанд I по 76 години…

Приведен домар во бугарско училиште оти ги…

Бугарските медиуми информираат дека „за антибугарски скандирања…

Бугарија на никаков начин нема да учествува…

Бугарија на никаков начин нема да учествува…