Денеска се празнува Свети Василиј Паријски

Овој добродетелен маж во времето на иконоборството…

Денеска се празнува Светиот свештеномаченик Антипа, епископ…

Се спомнува во книгата на Откровението како…

Денеска се празнуваат Светите маченици Теренциј, Африкан,…

Пострадаа за Христа и стекнаа венци на…

Денеска се празнува Животоприемен извор

На овој ден се празнува обновувањето на…

Денеска се празнува Свети Георгиј Исповедник

Заради големата добродетел што ја стекна со…

Денеска е Свети рамноапостолен Методиј, архиепископ Моравски

Светиот рамноапостолен Методиј, учител словенски, и неговиот…

Денеска се празнуваат Светите маченици Агатопод и…

Првиот беше ѓакон, а вториот чтец на…

Денеска се празнува Преподобен Јосиф Песнописец

Роден е во Сицилија од благочестиви и…

Според Календарот на МПЦ, денес се празнуваат…

Свети Никита Исповедник Роден е во Витинија…

Денеска се празнува Преподобен Тит Чудотворец

Од младоста Го возљуби Христа и го…