MПЦ со став за преговорите со Бугарија: Политичарите да не попуштaaт

t

Светиот архијерејски синод на Македонската Православна Црква – Охридска Архиеископија (МПЦ-ОА) апелира до надлежните државни фактори, во преговарачкиот процес со Република Бугарија да се придржуваат на веќе едногласно донесената Резолуција во Собранието, и да не се отстапува од темелниот национален интерес и идентитет.

Светиот архијерејски синод (САС), на Македонската Православна Црква – Охридска Архиеископија (МПЦ – ОА), на својата редовна седница, одржана на 23 декември 2021 година, разгледа повеќе прашања од црковниот живот, при што посвети посебно внимание на актуелните прашања што се однесуваат на преговарачкиот процес со Република Бугарија. САС на МПЦ-ОА апелира до надлежните државни фактори, да се придржуваат на веќе едногласно донесената Резолуција во Собранието, и да не се отстапува од темелниот национален интерес и идентитет. Во тој процес сите позиции да се водат исклучиво на реципроцитетна основа“, се наведува во соопштението од САС на МПЦ-ОА.

Од Канцеларијата на САС на МПЦ – ОА упатуваат и апел до верниците да продолжат да ги почитуваат здравствените мерки за време на претстојните празници.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Бугарски медиум ги попари властите и историчарите!…

Колку е повулгарна лагата, толку полесно ја…

Бугарското МНР штрајкува за повисоки плати

Вработените во бугарското Министерството за надворешни работи…

Денес се празнува Светиот пророк Авдиј

Родум од селото Витахарамско од пределите Сихемски.…

Портпаролот на бугарското МНР: Манупулациите на историската…

Сите манипулации што заедничката комисија со Македонија…

Денеска се празнува Светиот маченик Платон

Од градот Анкира Галатиска. Роден и воспитан…