Објавено на:

Албаниан пост: Франција бара одлагање на одлуката за членство на Косово во Советот на Европа

t

Со оглед на тоа што владата на Албин Курти не презела никакви чекори кон формирањето на Заедницата на српските општини, Франција побарала од земјите-членки на Советот на Европа да ја одложат одлуката за членство на Косово во таа организација, објави Албаниан пост, цитирана од дипломатски извори.
Затоа се очекува на утрешната средба на амбасадорите на земјите членки на Советот на Европа барањето на Косово за членство во таа организација да не биде ставено на агендата на претстојниот Комитет на министри.

Албаниан пост потсетува дека кампањата за членство на Косово во Советот на Европа е придружена со постојано негирање на владата на Албин Курти дека има некаква поврзаност меѓу прашањето за Заедницата на општините со српско мнозинство и членството во Советот на Европа.

Сепак, и покрај политичката реторика на власта, која постојано го нагласуваше фактот дека Косово ги исполнува сите услови потребни за членство во Советот на Европа, дури и според Дора Бакојани, земјите со одлучувачко влијание како Франција и Италија го информирале Курти одамна. дека почетокот на значајните чекори кон имплементација на договорот за ЗСО е непремостлив услов за членството на Косово во СЕ.

„И покрај внатрешните конфликти во Советот на Европа и несогласувањата на владата на Курти со некои од земјите членки, се чини дека процесот веќе е навлезен во одлучувачка фаза и дека последните вести за Косово воопшто не изгледаат пријатно. наведува албанскиот портал.

Утре во Стразбур се очекува последната средба на амбасадорите на земјите членки, пред состанокот на Комитетот на министри на кој се очекува да биде донесена долгоочекуваната одлука за Косово.

„Во овој период, земјите од Квинте побараа од Курти да постигне напредок по прашањето за ЈСА со испраќање на статутот на разгледување до Уставниот суд. Имајќи го предвид фактот дека и покрај преземените обврски, владата на Курти не презеде никакви чекори во оваа насока , Франција денеска испрати нота до земјите-членки на Советот на Европа во која бара одложување на одлуката за Косово Утре се очекува амбасадорите на земјите-членки на Советот на Европа да не го вклучат прашањето за косовското. членството на дневен ред на мајскиот состанок“, наведува Албанската пошта.

Иако германската позиција досега не беше јасна, сега се чини дека Германија сега зазема став дека владата на Курти мора да преземе конкретни чекори во однос на ЗСО за да добие членство во Советот на Европа.

Франција, Германија и Италија веќе се со став дека членството на Косово во Советот на Европа може да се одложи до моментот кога владата во Приштина ќе ја докаже својата посветеност за формирање на ЗСО со испраќање на нацрт-статутот до Уставниот суд.

Овој пристап не беше поддржан од Обединетото Кралство, според кое прашањето за Асоцијацијата како дел од преговорите во Брисел не треба да се меша со прашањето за членство во Советот на Европа.

Засега е сосема неважно дали овие позиции се во духот на основните стандарди на Советот на Европа, но јасно е дека одлуката за членство на Косово во Советот на Европа се очекува да се одложи до моментот кога владата го испраќа статутот на Советот на Европа до Уставниот суд.

„И покрај епилогот од утрешната средба, постои техничка можност Косово да биде на дневен ред неколку дена пред состанокот на министрите. Сепак, јасно е дека тоа нема да се случи без видлив напредок кон спроведувањето на ЗСО од страна на премиерот. Министерот Албин Курти“, заклучува Албаниан пост.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Медведев: Повторно оживеа фашизмот во Европа

Русија спроведува специјална воена операција за целосно…

Штајнмаер: Никогаш немало потешко и поважно време…

Никогаш немало потешко време за борба за…

Орбан: Во Европа има замена на населението,…

Унгарскиот премиер Виктор Орбан го опиша новото…

Екстремната десница води на предвремените избори во…

Екстремно десничарскиот Национален митинг (РН) на Марин…

Борел предложил да се укинат санкциите за…

Високиот претставник на ЕУ за надворешна политика…