Во Црна Гора забранет влез за невакцинирани, а вакцинирание покрај сертификат, ќе мора да имаат и негативен тест

t

Поради влошената епидемиолошка состојба во Црна Гора, од Министерството за надворешни работи информираат дека црногорските власти ги заострија мерките за спречување на ширењето на корона вирусот, кои ќе важат од 2 до 12 јануари 2022 година.

Според оваа одлука, секој кој влегува во Црна Гора, независно од тоа дали е црногорски или странски државјанин, мора да ги исполнува следните услови: Лицето да е вакцинирано со пропишаниот број вакцини против корона вирусот, а од втората доза на вакцина да не се поминати повеќе од 6 месеци и едновремено со потврдата мора да поседува и негативен ПЦР тест кој не е постар од 72 часа или негативен брз антигенски тест кој не е постар од 48 часа; или Доказ дека лицето преболело Ковид-19 (да не е поминато помалку од 10 дена и не повеќе од 180 дена од позитивниот ПЦР или брзиот антигенски тест) и едновремено со доказот мора да поседува и негативен ПЦР тест кој не е постар од 72 часа или негативен брз антигенски тест кој не е постар од 48 часа, соопштуваат од МНР.

Како што посочуваат, деца под 18 години, се изземаат од мерките и за нив не се потребни ниту потврди за вакцинација или за прележана болест (ковид), ниту тестови.

Државјаните на Црна Гора и странците со регулиран престој можат да влезат во земјата без овие докази, но со определување самоизолација во траење од 10 дена, која е можно да биде прекината најрано 3 дена по добивање негативен ПЦР тест, потенцираат од МНР.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Американската држава Тексас го тужи Фајзер поради…

Фармацевтскиот гигант ја измами јавноста за ефикасноста…

Студија: Карантините за време на Ковид-19 предизвикаа…

Дури и по завршувањето на карантините, забрзаното…

Македонија е меѓу подобрите на Балканот: Еве…

Грција има 114.12 тони резерви на злато,…

Франција е посветена на проширување на ЕУ…

Специјалниот делегат на Франција за Западен Балкан,…

Рама: Конечен мир на Балканот ќе се…

Албанскиот премиер Еди Рама за Франс 24…