Ковачевски дециден: Имаме масло и за Албанија

t

Претседателот на Владата Димитар Ковачевски, во интервју за ТВ „Сител“, истакна дека Владата уште од првиот ден на енергетската и економската криза, кога заради војната во Украина пораснаа цените на производите и земјите донесоа забрана за извозот со цел да се заштитат цените на резервите што ги имаат, ресорните министри разговараат со соседите и носат конкретни одлуки.

„Конкретно, трговијата се одвива преку приватните компании заради тоа што сите земји имаме либерално пазарно уредување. Ние имавме недостаток од нерафинирано масло, Србија имаше забрана за извоз на нерафинирано масло. Тие извезоа кај нас рафинирано, и ресорните министри од Владата со постојани контакти успеаја да обезбедат нерафинирано масло, суровини за нашите компании“, рече Ковачевски.

Тој додаде дека Албанија има проблем со рафинирано масло, а ние имаме и нема да се наруши пазарот во државата доколку им дадеме.

„Колку и да имате на залиха, тоа не ја спушта цената на маслото, бидејќи самите суровини од кои се произведува маслото се драматично пораснати на светскиот пазар“, посочи Ковачевски во врска со цената на маслото за јадење во „Тема на денот“ во вестите на „Сител“ ТВ каде се разговараше за најновите случувања.

Тој додаде дека економијата не треба да се политизира објаснувајќи дека секој оној кој што знае да се приклучи дневно на берзите, точно ќе види дека во моментот има константно високо ниво на енергенсите, односно на цената на нафтата, имаме историски највисоко ниво на електричната енергија и доколку се погледнат цените на житото, јачменот, сончогледот тогаш ќе се види дека тие цени се драматично поголеми во однос на нормалните цени кои што ги имаше.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Бугарија принципиелно и целосно ја поддржува Албанија…

Бугарија ја потврдува постојаната силна поддршка за…

ЕУ дава 1.8 милиони евра за Албанија,…

Високиот претставник на Европската унија за надворешна…

Уставниот суд на Албанија ја суспендираше ратификацијата…

Уставниот суд на Албанија денеска соопшти дека…

Ковачевски: Техничката влада е дефинирана со закон,…

 Техничката влада е дефинирана согласно закон и…

СДСМ ЌЕ ИМА СВОЈ ПРЕТСЕДАТЕЛСКИ КАНДИДАТ Ковачевски…

Ковачевски изјави дека на вечерашната седница на…