Македонците во Пиринска Македонија бараат Благоевград да прогласи Ден на бегалците: Овде живеат илјадници потомци на бегалци од Егејска и Вардарска Македонија

t

Македонците од Пиринска Македонија бараат во Благоевград да се прогласи Ден на бегалците бидејќи, како што велат, таму живеат голем број потомци на бегалци од Вардарска и Егејска Македонија.

Во продолжение Фејсбук статусот на Атанас Кирјаков, член на ОМО Илинден – Пирин:

– Благоевград треба да има Ден на бегалците
Во Благоевград живеат илјадници потомци на бегалците од Егејска и Вардарска Македонија коки избегале за време на војните.
Предлагам во Културниот календар на општина Благоевград да има Ден на бегалците и тој да се одбележува секоја година, напиша Кирјаков на Фејсбук.

ЛИНК од објавата на Фејсбук

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

“Мост” го улови бугарскиот амбасадор во Албанија:…

Продолжува бугарската пропаганда за асимилација на Македонците…

Македонците наведени како посебен народ во Царска…

Соседните држави очигледно погрешно пресметаа кога мислеа…

(Видео) МАКЕДОНСКО ИМЕ НЕМА ДА ЗАГИНЕ, ДА…

Македонците во Албанија отсекогаш биле сакани и…

„Не сум ниту Бугарин, ни Србин ни…

Откако соседните држави почнаа со старите пропаганди…

МНР ги охрабрува Македонците во Албанија слободно…

Министерството за надворешни работи (МНР) ги охрабрува…