Најчевска: Почнаа наддавањата на големите партии кој колку ќе им ги покачи пензиите на пензионеритe

t

Професорката Мирјана Најчевска на Фејсбук пишува дека партиите се наддаваат кој повеќе ќе ги зголеми пензиите на пензионерите. 

Вели дека тоа се случува пред сите избори и дека проблемот е посложен од лицитирање со бројки. 

„И со тоа се исцрпува нивното разбирање за достоинствен живот на повозрасните граѓани. Проблемот е многу посложен и бара многу поголемо разбирање и посветеност од едноставно лицитирање со бројки. Не е етничката туку дискриминацијата врз основа на возраст е најраширена и најмалку перципирана дискриминација.

1. Населението старее. Не само заради тоа што се раѓаат помалку деца, туку заради тоа што се живее подолго. Заради тоа треба да се менуваат проекциите на економијата, здравството, социјалата, …

2. Стареењето не е само опаѓање, пасивност и ранливост

Стареењето може да биде здраво, исполнето, продуктивно

3. Постарите луѓе се искусни, и имаат потенцијал да бидат активен чинител во општетсвото и да придонесуваат во општеството

4. Ова прашање на еднаквост, и треба да зборуваме за надминување на специфичните пречки/бариери со кои судираат старите а не само за поголеми или помали пензии.

5. Треба да зборуваме за:

• Достапност на сите институции, информации, потреби, места за живеење и снабдување

• Можност за работа

• Минимална гарантирана пензија/приход поврзан со возраста (солидарност која ќе го адресира проблемот на невработеност за време на работниот век, земјоделци, самовработени, кои се грижеле за семејството)

• Долготрајна грижа и поддршка

• Останувањето дома во старост

• Градови и заедници кои се погодни за возрасни и подигање на дигиталната писменост на постарите луѓе“, пишува Најчевска. 

Пензионерите сочинуваат големо гласачко тело во земјава. 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Се намалува кредитирањето во долари во светот,…

Статистичкиот извештај на Банката за меѓународни порамнувања…

(Видео) Мециновиќ: Ние сме за протекционистичка економија,…

Левица е за протекционистичка економија, вели во…

Од полноќ поевтинуваат горивата

Регулаторната комисија за енергетика, водни услуги и…

Јавниот долг на крајот на првиот квартал…

Министерството за финансии денеска ги објави податоците…

Португалска компанија пронајде 10 милијарди барели нафта…

Португалската нафтена компанија Галп Енергија во неделата…