Пендаровски им порача на Обединетите нации да се реформираат

t

Секоја година, во овој период, очите на светот се вперени кон најголемиот собир, на кој политичките лидери на нациите ги изложуваат своите визии за иднината. Оваа година фокусот врз сите нас е можеби поголем од кога било претходно, а причината е во поразителниот факт дека најмал заеднички именител на емоционалната состојба на човештвото денес е ‒ стравот. Стравот од војни, од глад и сиромаштија, од пандемии, од еколошки катаклизми, страв за иднината на нашите најблиски. Ноторен факт е дека меѓународниот поредок е темелно разнишан на повеќе точки во светот.

Обновениот и зајакнат мултилатерализам е одговор на заканите на денешницата, потребни внатрешни реформи во ОН, кажа Пендаровски од ОН.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Комитетот за елиминација на расна дискриминација при…

Комитетот за елиминација на расна дискриминација при…

ОН алармираат поради детската сиромаштија во Велика…

Организацијата ја рангираше Британија на 37 место…

ОН: Човештвото доживува климатски колапс

Рекордно високите температури треба да послужат како…

Дискусија за заедничко дејствување против климатските промени…

Претседателот Стево Пендаровски утре ќе се обрати…

Полјански: Режимот во Киев наскоро ќе падне

САД имаат намера да се откажат од…