Објавено на:

Тедрос останува на чело на СЗО?

t

Извршниот одбор на Светската здравствена организација (СЗО) ќе ја разгледа кандидатурата на Тедрос Аданом Гебрејесус за втор петгодишен мандат како генерален директор на СЗО за време на својата 150-та сесија (24-29 јануари) во Женева.

Вниманието ќе биде фокусирано и на подготовките за 75-то годишно Светско здравствено собрание во мај, посветено на контролата на пандемијата, искоренувањето на полио, контролата на ХИВ, подготвеноста и одговорот во итни случаи.


Генералниот директор е главен административен и технички директор на СЗО кој ја надгледува меѓународната здравствена работа на СЗО. Тедрос Аданом Гебрејесус, кој првпат ја презеде функцијата во 2017 година, е единствениот кандидат.

Во согласност со Статутот на СЗО, генералниот директор го именува Светското здравствено собрание на предлог на Извршниот одбор, кој врши првично разгледување на апликациите. Одлуката мора да биде донесена со тајно гласање на собранието, кое ќе се одржи во Женева од 22 до 28 мај.

Дваесет и осум од 194 земји-членки на СЗО претходно го номинираа актуелниот генерален директор. На тековната сесија, претставници на 34 земји-членки ќе го интервјуираат кандидатот за да ја презентираат неговата визија за СЗО и да одговорат на прашања.

Гебрејесус ја извршува својата сегашна позиција од 2017 година. Роден е во Асмара на 3 март 1965 година и е првиот претставник на африканскиот регион кој ја извршува функцијата генерален директор на СЗО. Магистрирал имунологија на заразни болести и докторирал по јавно здравство. Пред неговото назначување за генерален директор на СЗО, тој беше на чело на Министерството за надворешни работи (2012-2016) и Министерството за здравство (2005-2012) на Етиопија.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

СЗО загрижени: Бројот на случаи со сипаници…

Бројот на случаи на сипаници во светот…

СЗО ги “искара” државите: Вирусот е активен,…

Комитетот на Светската здравствена организација за вонредни…

Директор на училиште во Кичево противправно стекнал…

ОВР Кичево поднесе кривична пријава против Н.Б.(45)…

Резултатите од пописот го поделија ВМРО-ДПМНЕ

ВМРО-ДПМНЕ контра експратеникот Илија Димовски дали партијата…

Кривична пријава за поранешниот директор на Трудовиот…

Јавните набавки ги вршел исти човек кој…