Денеска се празнува Светиот Апостол Филип

Еден од дванаесетте апостоли. Роден е во…

Денес се празнува Свети Јован Милостив

Патријарх Александриски. Роден е на островот Кипар…

Денеска се празнува Светиот великомаченик Мина

По потекло египќанец и војник по занимање,…

Денес се празнува Преподобна Матрона Цариградска

Од Пергија Памфилиска. Брзо ѝ се смачи…

Денес се празнува Свети Павле Исповедник, патријарх…

Кога блажениот патријарх Александар лежеше на смртна…

Денес се празнуваат преподобните маченици Галактион и…

Родени се во финикискиот град Едеса, обајцата…

Утре се празнуваат Светите Козма и Дамјан:…

Утре се празнуваат Светите Козма и Дамјан.…

Денеска се празнува Светата маченичка Параскева (Светка…

Родена е во градот Иконија од родители…

Денес се празнува светиот маченик Нестор

Во времето на страдањето на свети Димитриј…