Косово бара екстрадиција на дел од осудените за „Диво насеље“, се разгледуваат барањата на оние што штрајкуваат со глад

t

Ќе биде реагирано доколку се утврди дека осудените за настаните во Диво Насеље кои штрајкуваат со глад, не ги добиваат правата што им следуваат со закон, изјави денеска министерот за правда Никола Тупанчевски. Коментирајќи го овој случај министерот Тупанчевски, нагласи дека тие внимателно ги разгледуваат нивните барања.

– Директорот втор пат стапи во контакт со осудените лица и мислам дека работите се одвиваат во позитивна насока, да ги добијат сите права и погодности кои им следуваат по закон. Не сакаме да имаме селективен пристап и не сакаме да правиме парабола со некои други осудени лица. Секое осудено лице преставува „приказна за себе” треба да се има индивидуален пристап, доколку се утврди дека не ги добиваат правата што им следуваат со закон, ќе биде соодветно реагирано – рече Тупачевски.

Воедно, тој наведе дека заради природата на кривичното дело се работи за комплексна проблематика, и дека се во постојана комуникација и со други институции кои прават проверка од безбедносен карактер.

– Во таа смисла Управата за извршување на санкции ги носи соодветните одлуки кои што ги добива како резултат на координирана соработка со други институции – рече Тупачевски и потврди дека официјално е поднесено барање од косовските власти за ектрадиција на дел од осудениците.

– Министерството за правда постапува, не е донесена одлука во таа насока, се работи за процес, правна ситуација каде треба да бидат анализирани повеќе фактори и Министерството за правда да ја донесе адекватната одлука – изјави Тупачевски.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Меѓународната на нозе: Британец, Швеѓанец и Хрват…

Уште пет странски платеници кои се бореле…

Како да е проколнат: Се запали автобус…

Повторно затворен автопатот Тракија кај Бургас поради…

Донацијата за Украина нема да влијае на…

Три одлуки за донирање на воена помош…

Македонија не е меѓу нив – Путин:…

Русија високо ги цени своите сојузници и…

Низа свечености по повод 30-годишнината од формирањето…

На свечен настан во касарната „Илинден“ по…